4 Ocak 2011 Salı

KÖRÜK YAKITIMIZ VARROVA İLACIMIZ OLSUN




Arıcı körüğü arıcının en temel malzemelerindendir.Maskesiz ve eldivensiz bile çalışsa arıcı, körüksüz asla kovanın kapağını kaldırmamalıdır. Arı muayenesi yapılacağı yada her hangi bir şekilde kovan kapağı kaldırılacağında kullanma gereği duymasa bile, olabilecek sürpriz durumlar için körüğünü yakılı tutmalıdır.Körük kullanıldıktan sonra içi boşaltılmalı,her hangi bir şekilde yağmur suyu veya başka şekillerde ıslanmayacağı, nem almayacağı bir yerde içi dolu olarak yanmaya hazır şekilde bırakılmalıdır.Bu tür tedbirler bir sonraki ziyaretimizde kullanacağımızda zaman kazandıracağı gibi ani ve acil durumlar için de isabetli bir tedbir olacaktır.
Yakıt olarak ağaç çürüğünden oluklu mukavvaya kadar yanabilen bir çok gereç kullanılabilmektedir.Ancak körük yakıtında seçici olmak tabii olan gereçleri tercih etmek gerekir. Bunun arı sağlığı için önemi olduğu gibi bal ve petekte kimyasal kalıntı olmaması içinde gerekliliği vardır.Oluklu mukavva kullanımı kolay, bol ve soğuk duman vermesi dolayısıyla tercih edilen bir yakacak türü olarak kullanılmaktadır.Bizzat uygulamalarımızda gördüğümüz durum sonucunda kullanmaya karar verdim.Sebebi ise çıtaların üzerine zift akıtması en büyük neden olmakla birlikte muhtevasında bulunan kimyasal maddelerin bal ve peteklerde kalıntı yapacağı düşüncesidir.
Hem arıcılıkta hem de başka alanlarda kullandığımız bir çok malzemenin olumlu yanları olduğu gibi olumsuzlukları da bulunmaktadır.Kullanılacak araç ve gereçlerde fayda zarar analizi yaptıktan sonra faydalı yönü çok olanı tercih etmek gerekir.Körük yakıtı ile varrova mücadelesinin de mümkün olduğu son zamanlarda çok yazılıp çizilmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de portakal kabuklarının körük yakıtı olarak kullanılmasıdır.Konuyla ilgili makalede başarı oranını yüksek olduğunun altı çizilmekte yöntem arıcılara tavsiye edilmektedir.Madem ki bir yakıt kullanacağız neden portakal kabuğu yakmayalım ki?Bir diğer uygulamada kekiklerin kurutularak körük yakıtı olarak kullanılmasıdır. Gölge bir zeminde kurutulan kekiklerin nemlendirmeden ve özelliğini bozmadan saklayarak hem varrova mücadelesinde hem de kovan muayenelerinde körük yakıtı olarak kullanılması şahane bir durum.Mademki bu tür yakıtlar hem çalışmamızı kolaylaştıracak hem de varrova ile sürekli bir mücadele dönemi başlatacak , üstelik hiçbir olumsuz kalıntı bırakmadan olacak tabiî ki severek tercih ederiz.. Bu uygulamaya kafur adı verilen güzel kokulu bitkiyi de eklemek gerekiyor.Körük yakıtımız varrova ilacımızda olsun.
Tabii bu bahsettiklerimiz ideal olan ve çok faydalı bir durumdur. Her yerde bol miktarda kekik toplayıp kurutup yakmak kolay olmasa gerek.Yazın ortasında portakal kabuğunu bir sezon yetecek kadar bulmanın da öyle kolay işler olmadığı ortada.Mümkün olduğu kadar doğal olanları ve özel faydaları bulunanları tercih etmek gerekir. Ağaç kabuğuve çürüğü , mısır koçanı, sığır tersleri elbette iyi birer yakacaktır. Ama en güzeli bize bir taşla iki kuş vurduran yakıt türleridir.Haydi portakal kabuğu toplamaya…
“Mandalina, limon, greyfurt kabukları olamaz mı” diyenler oluyor.Okuduğum makalede portakal kabuğu yazıyordu.Gerisi sizin bileceğiniz bir iş.Bence önce portakal kabuğu ve kekik.Daha sonra onlar düşünülmelidir.

Hiç yorum yok: