30 Aralık 2010 Perşembe

UÇMA DELİKLERİ DARALTILMAMALI VE KAPATILMAMALIDIR

Bir arıcı büyüğümüzün aktardığı bir uygulamayı duyunca ülkemizde ne kadar bilinçsizce arıcılık yapıldığını bir kez daha anlamış olduk.O uygulama şu: Arılar kışta kovandan dışarı çıkarak karın üzerine düşüp ölmesinler diyerek uçma deliğini sinek teli ile tıkıyorlarmış.Bazıları da daha son baharda uçma deliğini bir arının girip çıkacağı kadar daraltıyorlar mış.
Hemen itirazımızı bastık.Olmazdı, olamazdı.Kovan içinde ölen arılar dışarı atılmak için uçma deliği önüne getirilecek , dışarı atılamayacağı içinde orada birikinti olacaktır.Bu durum kovan içine dışarıdan gelecek temiz havanın içreriye girmesini engelleyeceği gibi, içerden dışarıya atılması gereken kirli havanda akışını önleyeceğinden yanlış olduğunun altını çizdik.Bu durum koloni genel sağlığı için riskli bir durum.Hava sürkilasyonunun olmaması içeride rutubetin oluşmasına neden olacağı gibi biriken biriken kirli hava nedenleriyle koloni sönmesiyle sonuçlanacak sürece kadar gider.
Hiçbir şekilde arının daralttığından daha fazla uçma deliği daraltılmasına gidilmemelidir. Yağmacılık durumu, eşek arısı saldırısı gibi geçici durumlar bahsimizin dışındadır.Kışın yapılan bu tür uygulamalar kesinlikle yanlıştır.Kolonileri bu durumda olan arkadaşlarımız varsa hemen uygulamaya son vermeli, delik önüne biriken arılar oradan dışarı alınarak uzaklaştırılmalıdır.Kışın oluşacak neme karşı kovan içi havalanmanın kusursuz sağlanması gerekir.Üç beş arının ölümünün önüne geçmek için yapılan bir uygulama koloni ölümüyle sonuçlandığında, yapılan hayır ürkütülen kurbağayı değmeyecektir. Lütfen dikkat.

Hiç yorum yok: