5 Aralık 2010 Pazar

AKLIMIZDA BULUNSUN ARILARIN KEK İHTİYACI


Bu sene kış geç geldi. Arı mevcudu hızla azalırken ana arının yumurtayı kesmesi nedeniyle ölenin yerine yeni arı gelmediğinden kolonilerde hızlı bir çöküş yaşandı. Bu çöküş kimi kolonilerde top yekun yok oluşa kadar gitti. Kimi kolonilerde ciddi şekilde zayıfladı. Çok güçlü olanlar bu sürede rutin gidişatını devam ettirdiler ve ciddi bir zafiyet göstermediler.
Ölen öldü Kalan sağlar bizimdir. Yolumuza onlarla devam edeceğiz. Malum iklim şartlarının mevsim normallerinde seyretmemesi arı ölümleri ve zayıflamasından başka olarak beraberinde yiyecek sıkıntısını da getirdi. İlk iş olarak, geçtiğimiz aylarda kek takviyesi yapılmadı ise erken ilk baharda arıların salkımdan çıktığı dönemlerde kek takviyesi yapılmalı ,seyreden süreçte bir su bardağı miktarında koyu şerbet ile şerbetleme işlemine başlanmalıdır..Koyudan kasıt, iki ölçü şeker, bir ölçü sudur.Yeni sezonda ilk şerbetleme bu ölçü ile başlamalı ve gün aşırı olarak verilmelidir.
Kötü giden son baharın tahribatını atlatmak için yapılacak bir başka iş de zayıf kolonileri güçlü koloniler ile birleştirmektir. Ya da iki zayıf bir güçlü olacaksa ikisi birleştirilmeli, üç kovan da birleştirilebilir.Birleştirme işlemine başlamadan önce ulaşabildiğiniz kaynaklardan ” arı nasıl birleştirilir “ konusunu bir okumakta fayda var.
Zaten arıcılıkta temel ilkelerden birisi de güçlü koloniler ile çalışmaktır.Her hangi bir şekilde zayıflamış kolonileri hiç vakit kaybetmeden birleştirme kurallarına riayet ederek hemen birleştirilmelidir.Zayıf kovanın kendine hayrı olmayacağı gibi diğer kolonilere de zarar vermesi kuvvetle muhtemeldir.
Normal şartlar altında arılara baldan başka takviye besin verilmesine taraftar değilim. Ancak olağan üstü durumlarda takviye besin için kek vermekten başka çıkar yol yok gibi görülüyor. Mevsim şartları el verirde kovan açma şansımız olursa yarım ballı çıtalar üzerleri çizilerek verilebilir. Bu kekten daha makbuldür.
Bir de hazırlanacak kekin son derece sade olmasına dikkat edilmelidir. Sade kek, pudra şekeri ve balla yapılan kektir. Bunun dışındaki hiçbir katkı maddesini katmamanızı acizane tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: