28 Kasım 2010 Pazar

ORGANİK BAL KARA KOVAN BALINI TAHDINDAN EDİYOR


Halkımızda bir kara kovan balı hastalığıdır tutturmuş gidiyor.Normal balların fiyatının iki üç katına satılan kara kovan ballarına insanımız gözünü kırpmadan adeta saldırıyor.
Sebep:
Karakovan balı…
Ne var bu karakovan balında da bu kadar rağbet görüyor?Bir artısının dışında hiç bir şey..
Ne dir o artı?
Eğer artı denebilecekse kara kovan ballarında arı peteğini kendisi örer. Yani kalıpta basılmış temel petek kullanılmaz.
Hepsi bu?Başka yok
Vatandaşın esas sorması gereken sorular orta yerde dururken eğer kara kovan balı ise açık vermesi çok anlamsız…
Arı zararlılarıyla hangi ilaçları kullanıldığına, bu ilaçların kovanda çok önem verilen petekte kalıntı bırakıp bırakılmadığına dikkat edilmez.Bu üretimler son derece kontrolsüz ve insan sağlığını doğrudan tehdit eden riskleri barındırdığına dikkat edilmesi gerekir. Kara kovan balı üreticileri arılarının ilaçlanmış, gübrelenmiş bahçe ve tarlalara gitmesine engel olamazlar.Buralardan beslenen, nektar ve polen getiren arılar buralardaki kimyasal kalıntıları da petek gözlerine taşımaktadırlar.sahibinin şeker vermesini engeleyecek hiçbir engeleyici otorite bulunmamaktadır. Yerleşim mekanlarına, tuvalet ayaklarına arıalrın gitmesine kimse engel olamaz.Çünkü denetimsizdir.Yalnızca peteğini arı üretiyor diye bu kadar riski göze almaya değmez.
Diğer taraftan organik arıcılıkta önce arıların ZİRAAT ALANLARINDAN,KİMYASAL TESİSLERDEN, ÇÖPLÜKLERDEN UZAK bir mekana yerleştirilmesi sağlanır.Organik arıcılıkta arılara şeker verilemze.Arılar yerleşim yerlerinden ve her türlü risk oluşturan mekanlardan en az 3 km uzak olmak zorundadır. Arı kendi balıyla beslenir ve kendi peteğini kendi yapar.Arıların marifetiyle insan sağlığını tehdit eden en ufak bir risk bulunmayacak ortam hazırlandıktan sonra,arı zararlılarıyla mücadelede kullanılacak ilaçlarında organik olmasına, insan sağlığını tehdit etmemesine yönelik tetbirler alınır.Alınan tedbirler ve yapılan uygulamalr defalarca denetlenir en sonunda tahlile tabi tutulur.Denetleme ve tahlillerin neticesinde ürün gerçekten organik ise(YANİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN UNSURLAR YOK İSE) üreticiye organiktir belgesi verilir. Bütün bu işlemler yapılırken her şeyin kusursuz olması halinde bile ilk yıl organiğe geçiş belgesi verilir.
Böylesine kılı kırk yaran uygulamalar ve denetimlerden geçen organik arı ürünlerini(bal,polen, propolis, arı sütü)halkımızın hizmetine sunmanın heyacanını ve mutluluğunu şimdiden yaşıyoruz.

Hiç yorum yok: