6 Ocak 2011 Perşembe

DANSLI İLETİŞİM

rıların iletişim dili danslarıdır.Aralarındaki her türlü iletişim ve bilgi aktarımı dansları yoluyla olmaktadır.Arıların dans hızı sabit değildir. Bal özünün miktarına ve niteliğine göre değişiklik göstermektedir.Dansın şekli ve hızı keşifçi arının bulduğu nektar ile doğru orantılı olarak artmakta yada azalmaktadır. Arılar yalnızca nektarın azlığını çokluğunu tayin etmekle kalmıyor diğer nektar kaynaklarına göre niteliğini de belirliyor.Hepsi tamam da başka işçi arıların bulduğu diğer nektar kaynaklarının durumunu nasıl biliyorlar?Bir çok alanı tarama yaptıktan sonra bir kıyaslama yapmadıklarını bilim insanları bizlere aktarıyorlar.Bu konuda çok net bilgilere ulaşan Von Frisch’in arıları boyayarak yaptığı gözlemlerde hemen hepsinin n kendi nektar kaynaklarından hiç ayrılmadıklarını gözlemliyor.Bu nedenle başka yerlerde neler olup bittiğini bilemeyecekleri açık.Buna rağmen çevrede bilinen en zengin ve nitelikli nektar kaynaklarına kısa sürede ulaşmalarının bir birlerine karşılaştırmalı bilgi aktardığını hissettirse de bunun nasıl olduğuna dair net bilgiler yok.Ancak bu tür kıyaslamaların kovan içinde kalan diğer alıcı arılarca nektar taşıyan arılara aktarıldığı görüşü en akla yatkın olanıdır.
Alıcı arılar kaliteli ürünle gelen arının yükünü hemen boşaltırken , niteliksiz besinle gelenleri bekletmektedirler.Kaliteye bir çeşit ödül verilirken kalitesize de ceza gibi muamale de bulunmaktadırlar.Bu geciktirilme neticesinde keşifçi arıların dansları zayıf ve isteksiz olmakta ve yeni bir durum değerlendirmesi yaparak kaliteli kaynaklara yönelmektedirler.Yani arıların dünyasında verimli olmak zorundasınız. Kaliteli ürünlerin altına imzanızı atmanız gerekiyor.koloni içinde itibarınız ürettiğiniz iş ve işin niteliği kadar olur.Burada tembelliğe atalete ,niteliksiz işe asla taviz yoktur.Ya iyi olacaksınız ya iyi olacaksınız. Başka alternatif yoktur.

Kim bilir hangi laboratuarda hangi teknolojiyle nektar tahlilleri yapılarak , bu akıllıca işleri bu kadar kısa sürede yapıyorlar diyesimiz geliyor. Ama ortada böyle bir teknolojide şuur da yok. Yalnızca bilinen tespit edilen ve harika işleyen bir düzen var.Öyle bir düzen ki kurulu bir saat gibi hiç şaşmadan milyonlarca yıldır devam etmekte.Bundan sonra kıyamete kadar devam edecek gibi görünmekte.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam yeni yılda ve ileriki dönemde tüm beklentilerinizin gerçekleşmesi dileklerimle,saygılar sunuyorum.