17 Aralık 2010 Cuma

Arılarımızı açık Mekanda mı Kapalı Mekanda mı kışlatmalıyız?


Arılarımızı nerede kışlatmalı sorusuna benim verebileceğim cevap açık mekanlarda kışlatılmalıdır.Sağlam kovanlar tercih edilmeli, eski, kırık dökük, çürük kovanlarla açık havada kışlatılması arıları bile bile ölüme sürüklemektir.Rüzgar ve su almayan yağışlardan etkilenmeyen sağlam kovanlarla çalışılmalıdır. Çadır, muşamba ve ya naylonlarla dıştan kovanların üzerini kapatmak yağışların olumsuz etkilerinden korunmak adına güzel bir tetbirdir.
Kapalı mekanlarda arı kışlatmak çoğu kez arıların ölümüne neden olacak tercih olarak kendini göstermektedir.Kapalı arılıklar kolonileri dış etkilere karşı korumak düşüncesiyle inşa edilseler de bu tip arılıklarda hava akımı yeterince sağlanmadığından biriken nem ve karbondioksit arıların ölümüne neden olmaktadır.Hava sirkilasyonu iyi ayarlanmış,nem tutmayan mekanlar oluşturmak arılar için ideal mekanlar anlamına gelir. Suyun, karın rüzgarın ortasında kalan bir koloni ile bu tür iklim olumsuzluklarından uzak arılıklar elbette tercihe şayandır.Ancak,Çok sayıda koloni için kapalı arılık inşa etmek pratik olmadığı gibi ekonomik de olmayacağından iklim olumsuzluklarından etkilenmeyecek muntazam kovanlarla açık havada kışlatmayı tercih etmeliyiz diye düşünmekteyim. Birkaç kovan için kapalı mekan oluşturmak çok zor olmasa da sayıları yüzleri bulan koloniler için kapalı mekan ideal olmakla birlikte hobici işi olmasa gerek.
Bir çok başarılı arıcı kovanlarını çeşitli örtülerle kışın olumsuzluklarından koruyarak dışarıda arılarını kışlatmaktadır.Benim tercihim arıları kendi ortamlarında kendi akışlarına bırakmaktan yana.

Hiç yorum yok: